Orsak

Kroppen har sitt eget sätt att kommunicera med oss och en av de signaler som är lättast att förstå är smärta. Den berättar för oss att något inte stämmer, att vår kropp behöver hjälp med nåt. Det gör inte ont av en slump, inga tillfälligheter lägger smärtan i vår väg….

Kroppen har alltid en perfekt, logisk och i sig kongruent anledning att signalera smärta – oavsett om vi känner till och förstår den anledningen eller inte.

Detta för med sig att det enligt logikens lagar måste finnas andra signaler vi kan reagera på innan vår kropp behöver signalera till oss med smärta och det bör vara en av oss alla prioriterad uppgift att lära oss känna igen vår egen kropps signaler och tidigt upptäcka att vi är på väg in i en överbelastnings-situation som annars slutar i ett smärttillstånd.

Ibland kan orsaken tyckas självklar (tex i form av en ogynnsam arbetsställning eller felaktig träning), ibland är det mindre uppenbart (stress, omedvetna rörelsemönster mm.) och för det mesta är det en kombination av flera faktorer som under lång tid belastat kroppen.

Ofta kan vi kanske inte finna hela orsaken till problemet eller det kan vara faktorer inblandade som vi inte kan påverka och då handlar det framförallt om att förbättra kroppens förutsättningar att hantera situationen på ett bättre sätt.

Det kan vara träning, avslappningsövningar eller annat Du kan göra själv fast oftast handlar det om insikten att vi alla behöver hjälp ibland (precis som bilen behöver service) och att det inte alltid behöver göra ont för att det ska finnas anledning till behandling.

Under mina år i yrket har jag många gånger behandlat människor som varit smärtfria – dock, mig veterligen, aldrig gett nån behandling i onödan!
Share Button